Kultni zagrebački Radio 101 objavio je večeras da se u ponoć gasi, prenosi portal Index.hr.

„Kao što znate, došao je kraj jedne ere, hvala vam svima što ste uz Radio 101“, objavljeno je na Facebook stranici Stojedinice.

Hoće li se taj kultni radio ikada vratiti pod tim imenom i kada ako hoće, zavisi od Agencije za elektroničke medije Hrvatske nakon što raspiše novi konkurs i odredi eventualno novog koncesionara.

Radio 101 je pokrenut 8. maja 1984. godine kao Omladinski radio u sklopu rada Saveza socijalističke omladine. Prvo emitovanje bilo je iz Studentskog doma na Savi.

Šest godina kasnije, početkom 1990, radio preuzima i danas prepoznatljivo ime Radio 101. Ubrzo će ovaj radio postati jedan od simbola medijske slobode i demokracije.

Zbog Stojedinice 20. decembra 1996. godine dogodili su se najveći protesti u modernoj hrvatskoj istoriji, podseća Index.hr.

Na centralnom zagrebačkom trgu protestovalo je sto hiljada ljudi pošto je Vijeće za telekomunikacije, pod kontrolom HDZ-a, odlučilo da oduzme licencu jednom od tada retkih nezavisnih medija, kritički nastrojen prema autoritarnom režimu Franje Tuđmana.