U Rusiji i dalje raste broj infekcija korona virusom, a ambiciozan plan da se do sredine juna vakciniše 30 miliona građana nije ispunjen.

Uprkos organizovanim lutrijama gde građani koji su primili vakcinu mogu da postanu vlasnici novih automobila, stanova i drugih poklona, trećina od planiranog broja još uvek se nije odlučila.

Mnoge regionalne vlasti obavezuju zaposlene da se vakcinišu, a dokaz o imunizaciji je neophodan da uzalak u restorane i druga javna mesta.

Dok mnoge zapadne zemlje ukidaju ograničenja protiv korona virusa i planiraju povratak u normalan život posle masovne vakcinacije, Rusija se bori sa porastom infekcija, iako je prva u svetu odobrila vakcinu i među prvima započela imunizaciju u decembru.

Dnevni broj novih slučajeva porastao je sa oko 9.000 početkom juna na oko 17.000, koliko je registrovano 18. juna i više od 20.000 juče, pri čemu je polovina od ukupnog broja novih infekcija zabeležena u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Uzrok porasta novih infekcija zdravstveni zvaničnici vide u nepridržavanju sanitarnih mera građana i rasprostranjenosti novih sojeva virusa, ali pre svega u malom procentu vakcinisanih.

Samo 20,7 miliona ljudi, ili 14 odsto od 146 miliona stanovnika, primilo je najmanje jednu dozu, a samo 16,7 miliona, ili oko 11 odsto je potpuno vakcinisano.

Zbog naglog porasta infekcija u najmanje 14 ruskih regiona, od Moskve i Sankt Peterburga do udaljenog istočnog regiona Sahalin, uvedena je ovog meseca obavezna vakcinacija za zaposlene u određenim sektorima, kao što su vladine kancelarije, maloprodaja, zdravstvo, obrazovanje, restorani, fitnes centri, kozmetički saloni i druge uslužne delatnosti.

Moskovske vlasti su saopštile da kompanije ne bi trebalo da isplaćuju plate zaposlenima koji ne žele da se vakcinišu i zaprete da će privremeno obustaviti rad preduzeća koja ne ispunjavaju cilj da 60 odsto radnika primi bar jednu dozu do 15. jula, a obe do 15. avgusta.

Od ponedeljka će u moskovskim restoranima, kafićima i barovima biti dozvoljen ulaz samo vakcinisanima, oporavljenim od korona virusa ili uz priložen negativan test.

Gradske vlasti su uvele ograničenja i za većinu bolničkih usluga, pa će moći da ih koriste potpuno vakcinisani i građani koji imaju testove na antitela.