U Severnoj Makedoniji u lične karte biće upisivana i etnička pripadnost, predloženo je izmenama Zakona za lične karte koji je ušao u parlamenetarnu proceduru.

Taj predlog je podnela albanska partija „Besa“ koja je deo vladajuće koalicije oko SDSM, a u pokušaju da onemogući njihovo usvajanje opoziciona partija „Levica“ podnela je više od 1.200 amadmana.

Zbog tih amandmana je i odložena sednica odbora Sobranja na kojoj je juče trebalo da počne razmatranje pregloga izmena zakona kojim se rubrika etnička pripadnost opciono uvodi na lične karte. Razlog za odlaganje je potreba da se amadmani „Levice“ prevedu na albanski jezik.

Poslanci albanske „Bese“ tvrde da je njihov predlog, koji je deo predizbornog dogovora sa SDSM i ima podršku drugih albanskih partija, u duhu multietničkog koncepta države.

Takvog mišlenja nije jedna od manjih partija koja je isto u kolaciji sa SDSM, Demokratski savez, koji smatra da je takav predlog u suprotnosti sa gradjanskim konceptom države, da može da izazove diskriminaciju gradjana i da dovede do povrede njihovih induvidualnih i građanskih prava.

„Apsurd je da u ličnoj karti stoji etnička pripadnost. Unošenje ovog podatka u ličnu kartu značiće i mogućnost prebrojavanja po etničkoj pripadnosti, mogućnost podela, zatvaranja u etnička geta, narušavanje jednakosti pred zakonom i instuticijama, rasprave, netrpeljivost, mržnju, pa čak i fizičke obračune“, navodi se pisanoj izjavi poslanika i lidera te stranke Pavla Trajanova, koji je i nekadašnji ministar polcije.

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev ne vidi ništa sporno u stavljanju etničke pripadnosti u lične karte i podseća da je mogućnost da se etnička pripadnost upiše u lične karrte data još zakonom koji je usvojen sa ustavnim izmenama.

„Mi sa zakonom koji smo prihvatili još sa ustavnim izmenama, a i sada stojimo iza njega, dajemo opciju da se upiše i etnička pripadnost. Opcija da se upišemo kao etnički pripadnici, znači da, pored toga što smo Makedonci, gradjani Republike Severne Makedonije, možemo da se upišemo etnički kao Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Romi, Vlasi i slično“, rekao je Zaev.

Da bi voleo da mu u ličnoj karti pored državljanstva piše i da je etnički Makedonac potvrdio je i potpredsednik najveće makedonske opzicione partije VMRO DPMNE Aleksandar Nikolovski u jednoj televizijskoj emisiji.