Studenti Univerziteta Oksford, zagovornici „vouk“ kulture, izazvali su juče polemiku uklanjanjem slike kraljice Elizabete II sa zida zajedničke studentske prostorije navodeći da predstavlja neželjeni simbol „nedavne kolonijalne prošlosti“, dok je ministar obrazovanja tu odluku nazvao „apsurdnom“. Izraz „vouk“ se koristi još od afroameričkih građanskih pokreta šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a danas se taj […]

Studenti Univerziteta Oksford, zagovornici „vouk“ kulture, izazvali su juče polemiku uklanjanjem slike kraljice Elizabete II sa zida zajedničke studentske prostorije navodeći da predstavlja neželjeni simbol „nedavne kolonijalne prošlosti“, dok je ministar obrazovanja tu odluku nazvao „apsurdnom“.

Izraz „vouk“ se koristi još od afroameričkih građanskih pokreta šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a danas se taj pojam posebno odnosi na svest o pitanjima koja se tiču ​​socijalne i rasne pravde i zamenio je donedavni izraz „ratnika za socijalnu pravdu“.

Studentski odbor Zajedničke studentske prostorije (MCR) Koledža Magdalen, udruženja završne godine dodiplomskih studija, glasao je za skidanje portreta jer „za neke studente, prikazi monarha i britanske monarhije predstavljaju nedavnu kolonijalnu prošlost“, preneo je Tajms.

Mnogi od studenata koji su glasali za uklanjanje portreta su međunarodni studenti.

Ministar obrazovanja Gavin Vilijamson je tu odluku, koja je ponovo podstakla raspravu o kolonijalizmu i rasizmu u Ujedinjenom Kraljevstvu, nazvao „apsurdnom“.

Te rasprave su učestale posle nastanka protestnog pokreta Black Lives Matter (Crni životi su važni) u Sjedinjenim Državama.

Elizabeta II, koja sledeće godine slavi 70 godina na vlasti, „je šefica države i simbolizuje ono najbolje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tokom svoje duge vladavine bez posustajanja radi na promovisanju britanskih vrednosti tolerancije, otvorenosti i poštovanja u svetu“, napisao je Vilijamson na Tviteru.

List Dejli ekspres se osvrnuo na odluku studenata naslovom „Kako se usuđuju!“.

Dnevnik Telegraf navodi da je kraljica „najnovija u nizu žrtava kulture odstranjivanja (cancel culture)“.

Predsednik studentskog udruženja MCR Metju Kacman je rekao da je odluka doneta nakon zaključka da bi ta prostorija trebalo da služi svima za šta je potreban neutralan predznak.

Predsednica Koledža Magdalen je rekla da ti studenti ne predstavljaju koledž osnovan pre više od 550 godina, ali da imaju pravo na „slobodu izražavanja i političku raspravu“.

Ponekad, dodala je, „to predstavlja provociranje starije generacije i reklo bi se da to ovih dana nije teško“.