Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas NATO da ubrza ulazak njegove zemlje u taj savez, kako bi se poslao „pravi signal“ Rusiji, nakon čega je Kremlj ocenio da bi to zaoštrilo sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

„NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu“, teritoriji na istoku Ukrajine gde traju sukobi sa proruskim separatistima, napisao je na Tviteru Zelenski nakon telefonskog razgovora sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, ističući da će „Akcioni plan za članstvo biti pravi signal Rusiji“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio sumnju da će članstvo u NATO rešiti unutrašnji problem Ukrajine.

„S naše tačke gledišta, to će pogoršati situaciju“, rekao je novinarima Peskov.

Apel Zelenskog došao je usred pojačanih rusko-ukrajinskih tenzija, Kijev optužuje Rusiju za gomilanje vojnika i opreme na severnim i istočnim granicama, kao i na poluostrvu Krim.

U razgovoru sa ukrajinskim predsednikom, Stoltenberg je izrazio „duboku zabrinutost zbog ruskih vojnih aktivnosti u Ukrajini i okolini“.

Ukrajina je u decembru izrazila nadu da će se pridružiti Akcionom planu za članstvo (MAP) 2021. godine, preliminarnom koraku za ulazak u NATO.

 

Ukrajina je optužila Moskvu da jača vojno prisustvo u blizini granice

 

Ukrajina je danas saopštila da Rusija nastavalja da jača svoje vojno prisustvo u blizini ukrajinske granice i da krši režim prekida vatre u zoni razgraničenja čime ugrožava mirovni proces.

Rusija aktivno povećava svoje vojno prisustvo na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, kao i u oblastima u blizini Ukrajine, a broj slučajeva kršenja režima prekida vatre na liniji razgraničenja u zoni sukoba u Donbasu raste, navodi se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji dostavljenom medijima.

Prema podacima Generalštaba oružanih snaga Ukrajine „od kraja marta Rusija duž državne granice Ukrajine i na Krimu drži 28 taktičkih grupa bataljona, od kojih svaka broji po 600 ljudi, na privremeno okupiranim teritorijama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti nalazi se ruska okupatorska vojska, u čijem sastavu ima oko 28.000 ljudi, a koja deluje uz podršku ruske regularne vojske na komandnim položajima iz sastava kadrovske vojske oružanih snaga Rusije“, navodi se.

U saopštenju ukrajinske ambasade dodaje se i da su „akcije Rusije za eskalaciju sukoba praćene svakodnevnom aktivnom i ciničnom kampanjom dezinformacija“ ruskih medijskih platformi i institucija u inostranstvu, uključujući i u Srbiji.

Ta kampanja ima za cilj da diskredituje ukrajinsku stranu i opravda vojnu agresiju Moskve, dodaje se i ističe da Ukrajina nastavlja da daje prednost političko-diplomatskom putu za rešavanje krize i poziva rusku stranu da odmah zaustavi akcije koje su usmerene na pogoršanje bezbednosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba i da se odmah vrati doslednom sprovođenju Minskih sporazuma.