Italija će uvesti petodnevni karantin putnicima iz zemalja članica Evropske unije, a ta mera važi za sve koji kreću i stižu na Apeninsko poluostrvo, uključujući i italijanske državljane, javlja AFP, pozivajući se na zvaničnike ministarstva zdravstva u Rimu.

Mera podrazumeva da se svi moraju testirati pre puta, poštovati petodnevnu izolaciju i potom se ponovo testirati, dok je za putnike iz zemalja van EU na snazi mera dvonedeljnog karantina.

Nova mera će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u Službenom listu i važiće do 6. aprila, objasnile su italijanske zdravstvene vlasti uoči uskršnjeg vikenda koji počinje u subotu i završava se u ponedjeljak, a privlači brojne strajne turiste.

U većem delu Italije i dalje su na snazi stroge mere za suzbijanje širenja zaraze, zatvoreni su kafići i restorani, a putovanja između regija ograničena su prema zonama rizika.

Međutim, tokom uskršnjeg vikenda cela zemlja biće crvena zona u kojoj se podrazumeva visoki rizik i maksimalne preventivne mere.

Italija je od počeetka pandemije imala više od 108.000 žrtava korone i nalazi se na 6. mestu u svetu po broju umrlih, a sa 3.561.012 registrovanih slučajeva kovida 19 je na sedmom pro broju potvrđenih zaraza.