Usvajanje rezolucije u Evropskom parlamentu o BiH koja, kako se navodi, naglašava šta EU očekuje od BiH kada je reč o procesu pomirenja, funkcionisanju demokratskih institucija, vladavini prava, ljudskim pravima, spoljnoj politici i bezbednosti, prema ocenama, ima važnu političku i simboličnu poruku.

Jer je, ukazuje se, sada zvanično podvučena linija o BiH kao građanskoj državi u kojoj je svaki pojedinac, građanin jednako bitan bez ikakvog naglašavanja konstitutivnih naroda.

Željana Zovko, evroparlamentarka Hrvatske, koja je zagovarala da se doda amandman o konstitutivnosti naroda u BiH, što, kako podsećaju mediji, nije prošlo ni u izveštaju za 2019, navodi da su predloženi amandman podržali poslanici iz Evropske narodne stranke (EPP), ali da je bilo velikih pritisaka i opiranja zelene i leve grupacije koji, kako je rekla, „jednostavno nisu u stanju da prepoznaju realnost same BiH“.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Paulo Rangel, koji je specijalni izvestilac za BiH, pozdravio je usvajanje rezolucije.

„Kao izvestilac za BiH smatram da je veoma važno što je Evropski parlament usvojio prvi izveštaj u ovom mandatu. Poslali smo esencijalnu poruku zemlji: Bosna je u srcu Evrope i njeno prirodno mesto je u EU“, naveo je Rangel u videoporuci.

Dodao je da shvata da je dug put koji mora da se pređe, te da su potrebne još mnoge reforme. Podsetio je da je BiH zemlja u kojoj je rat ostavio duboke ožiljke koje je „teško zaceliti, a koji zadržavaju seme podela i nepoverenja“.

Zbog toga, naveo je, pozivamo vlasti u BiH i političke lidere da se posvete jedinstvenom cilju – da prevaziđu podele i nađu široki i inkluzivni konsenzus, da osiguraju funkcionisanje institucionalne strukture koja poštuje multikulturalnu prirodu zemlje, da garantuju vladavinu prava i slobodu medija, reformišu ekonomiju i kreiraju više mogućnosti za mlade ljude“, rekao je Rangel.

Svrha lobiranja zastupnika iz Hrvatske je, prema tumačenjima, bilo pozicioniranje zahteva HDZ BiH, koji reforme u BiH ne vidi bez cementiranja pozicija konstitutivnih naroda i legitimnog predstavljanja. U tom smislu nema razlike između „hrvatskog SDP-a i HDZ-a, čak se može tumačiti da je SDP Hrvatske napravio zaokret udesno kada je reč o odnosu prema BiH“, piše portal klix.ba.

I evropski zvaničnici, ali i zastupnici parlamenta najmoćnije države EU – Nemačke jasno naglašavaju da je prioritet sprovođenje presuda suda iz Strazbura i Ustavnog suda BiH, te da je nužno što pre izmeniti izborni zakon.

To je, navodi se, osnova jer je značajan broj i manjina, ali i konstitutivnih naroda diskriminisan i nije im dozvoljeno da se kandiduju na izborima za najviše funkcije.

Usvojena rezolucija je važna, ukazuje se, jer dolazi u jeku iščekivanja dogovora o izmenama Izbornog zakona BiH, pa će ona biti argument više za one koji smatraju da država treba da bude građanski uređena, a ne po etničkom principu.