Ruske diplomate su kritikovale Ujedinjeno Kraljevstvo zbog toga što se pridružilo Sjedinjenim Državama u osudama „međunarodnih napora Rusije u sajber špijunaži, uključujući mešanje u izbore“ i „hakovanje“ američke kompanije SolarWinds, piše Gardijan.

Britanska ambasadorka u Rusiji Debora Bronert razgovarala je danas sa ruskim diplomatama u ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi. Ruska ambasada u Londonu prethodno je saopštila da je to što je Britanija objavila detalje navodnog hakovanja u režiji SVR, spoljne obaveštajne službe Rusije, „ništa drugo neko pokušaj svrstavanja sa Sjedinjenim Državama“.

Britanska ambasada je navela da Bronert nije bila saslušana i da je sastanak bio planiran ranije. Ona je, piše Gardijan, zgradu ministarstva napustila posle sat vremena i nije odgovarala na pitanja novinara.

Forin ofis je u četvrtak saslušao ruskog ambasadora u Londonu kojem je izrazio zabrinutost zbog „zloćudnog ponašanja“ Moskve i podršku sankcijama protiv Rusije koje je najavila Bela kuća. Ruska ambasada je saopštila da se London „suočio sa svojim najnovijim neuspehom pokušavajući da osigura sopstvenu sajber bezbednost i po navici pokušao da krivicu svali na Rusiju“. Moskva je produžila zabranu letova za Ujedinjeno Kraljevstvo do 1. juna „navodno u strahu od virusa korona, uprkos britanskom agresivnom programu vakcinacije u kojem je gotovo polovina stanovništva primila prvu dozu“, navodi Gardijan, dodajući da je „manje od 10 odsto Rusa primilo prvu vakcinu Sputnjik V ili bilo koju drugu“. Rusija je letove suspendovala u decembru 2020.