Vakcine kompanija Fajzer i AstraZeneka protiv korona virusa su nakon jedne doze 80 odsto efikasne u sprečavanju hospitalizacija starijih od 80 godina, objavio je danas britanski zavod za javno zdravstvo (PHE) predstavljajući rezultate istraživanja na osnovu dosadašnje vakcinacije u Velikoj Britaniji, javlja Rojters.

Utvrđeno je da zaštita starijih od 70 godina protiv kovida 19 varira između 57 i 61 odsto nakon primanja jedne doze vakcine Fajzer-BioNTek, a između 60 i 73 odsto četiri sedmice nakon prve doze vakcine Oksford-AstraZeneka.

„Ovakvi rezultati bi takođe mogli objasniti zašto je u Velikoj Britaniji u nekoliko proteklih sedmica pao broj prijema kovid bolesnika starijih od 80 godina na odeljenja intenzivne, što svi pozdravljamo“, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Met Hankok, naglasivši da je to „zaista ohrabrujuće“.

Prema ocenio PHE, analogijom se može pretpostaviti da je u slučaju Fajzerove vakcine smrtnost od posledica kovida-19 manja za 83 odsto, dok za AstraZeneku ne postoje ekvivalentni podaci jer je primena te vakcine počela kasnije.

„Ovo je samo dodatak rastućim dokazima koji pokazuju da vakcine funkcionišu u smanjenu zaraze i spašavanju života“, rekla je koordinatorka za imunizacije u PHE Meri Remzej i ocenila da je učinak vakcinacije već očit, iako je potrebno uraditi više istraživanja da bi se shvatio učinak vakcina na prenos korona virusa.

„Iako nam je potrebno još podataka, ovo je ohrabrujuće i jako smo uvereni da cjepiva imaju stvaran učinak“, rekla je Remzej.

Prvu dozu vakcine u Velikoj Britaniji, koja je prva u svetu počela masovnu vakcinaciju, dosad je primilo je više od 20 miliona Britanaca ili trećina odrasle populacije.