Neredi u SAD su već danima glavna tema svetskih medija, i pokazuju nam šta se zaista krije ispod sjaja „američkog sna“ i holivudske lažne stvarnosti.

Iako je gnev naroda opravdan, ipak su se najviše istakli vandali i pljačkaši, koji su celu situaciju iskoristili da divljaju, kradu, ubijaju i maltretiraju policajce i sopstvene sugrađane.

Šokantan snimak iz Albukerkija u Nju Meksiku nam je pokazao šta se dešava kada naiđete na nekoga ko je spreman i voljan da se brani.

Naime, tokom nereda u tom gradu rulja se okupila oko spomenika Huanu de Onateu, konkvistadoru iz 16. veka koji je bio upravnik Nove Španije.

Demonstranti su bacili lanac oko vrata nesrećnom španskom osvajaču i avanturisti, sa ciljem da sruše spomenik. Tada je došlo do sukoba sa lokalnom milicijom koja je zavodila red po gradu. 

Ipak, u jednom trenutku su se ustremili na mladića u plavoj majici, uz povike „j*beno ćemo te ubiti“. Maskirani napadači su jurili za njim, a u rukama su nosili palice kojim su pokušavali da ga udare. Jedan je čak pokušavao da ga udari skejtom.

Baš u trenutku kada su ga sustigli, mladić u plavoj majici, je izvukao pištolj i iz smrtonosne blizine ispalio četiri metka u jednog od napadača, koji je pao na zemlju držeći se za grudi.

Strelac iz Albukerkija je identifikovan kao Stiven Baka (31), bivši kandidat za odbornika gradske skupštine Albukerkija. On se trenutno nalazi u zatvoru i čeka ga suđenje.

Ostaje nejasno zašto je Baka napadnut, pošto nije otvoreno nosio oružje, niti je na sebi imao obeležja milicije. Jedino što na kraju možemo da dodamo je da citiramo jedan od komentara na tviteru: „Ne kreći skejtom na naoružanog čoveka“.