Gotovo 700 pacijenata evakuisano je danas iz najveće bolnice u Johanesburgu zbog požara koji se ponovo rasplamsao tokom noći.

Lokalni zvaničnici su saopštili da povređenih i stradalih nije bilo.

Požar u bolnici „Šarlot Makseke“ je stavljen pod kontrolu, ali će bolnica biti zatvorena narednih sedam dana, izjavio je Dejvid Mahura guverner provincije Gauteng u kojoj se nalazi Johanesburg.

U druge državne bolnice u gradu već je premešteno 400 pacijenata, a još 270 biće prebačeno do kraja dana, rekao je guverner. Požar koji je izbio juče ujutru ugašen je popodne ali je tokom noći vatra ponovo planula.

U gašenju plamena učestvovalo je 60 vatrogasaca, a vatra je nanela veliku štetu bolnici sa više od 1.000 kreveta, koja opslužuje Johanesburg, grad od šest miliona stanovnika.

Bolnica „Šarlot Makseke“ je od jedna od najvećih državnih bolnica u Južnoj Africi i u njoj se trenutno leče i pacijenti oboleli od kovida-19.

Prema rečima guvernera, u trenutku izbijanja požara 13 pacijenata zaraženih korona virusom bilo je na lečenju, od kojih dvoje na intenzivnoj nezi. Oni su odmah prebačeni u drugu bolnicu.

Požar je izbio u magacinu hirurške opreme na trećem spratu.

Uprkos tome što je vatra lokalizovana bolnica će biti zatvorena iz predostrožnosti sledećih nedelju dana jer se dim proširio i na druge spratove.

„Vatrogascima su u evakuaciji pomogle kolege iz susednih opština. Nije lako premestiti toliki broj pacijenata“, rekla je portparolka bolnice za AP.

Ona je navela da je evakuacija još u toku.