Stotine ljudi okupilo se danas u Istanbulu na antivladinim protestima uz prisustvo jakih policijskih snaga, tražeći od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da povuče odluku o napuštanju Istanbulske konvencije o zaštiti žena od nasilja.

Erdogan je pre nedelju dana ukazom poništio tursku ratifikaciju Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatu kao Istanbulska konvencija.

Oko 1.000 žena i pripadnika LGBT zajednice protestovalo je danas zbog povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije, dok je nekoliko stotina studenata demonstriralo protiv imenovanja novog rektora na najprestižnijem turskom univerzitetu.

Studentski protesti počeli su u januaru nakon što je Erdogan za rektora Univerziteta Bosfor (Bogazici) imenovao akademika povezanog sa turskom vladajućom strankom.

Studenti i profesori tvrde da imenovanje Meliha Bulua ugrožava akademsku slobodu i traže njegovu ostavku.

Studenti i žene su tražili na današnjem protestu zaustavljanje prekid anti-LGBT akcija usred sve veće netrpeljivosti vlade i policije.

Vlada je kao jedan od razloga povlačenja Turske iz Istanbulske konvencije navela da sporazum pokušava da „normalizuje homoseksualnost“.

Ove nedelje uhapšeno je 12 studenata zbog razvijanja zastave duginih boja na univerzitetu Bosfor.

„Nažalost, u današnjoj Turskoj, ako ste LGBTI osoba ili žena, veoma je teško da pravda bude na vašoj strani“, rekla je Busra Cabuk (23), noseći masku duginih boja.

Ona je rekla da je zbog toga uplašena i zabrinuta, kao i ostali demonstranti i da će nastaviti sa protestima jer ne odustaju od svojih prava.