Smanjivanje kilometraže je vrlo česta manipulacija u današnjem svetu, a prema izvorima iz Nemačke to se radi na svakom trećem polovnom automobilu.

Obmanjivanje kupaca i lizing firmi nije šala, a samo u Nemačkoj je napravljena šteta od oko 6 milijardi evra na konto prevare skidanja kilometraže, piše e-kapija.

Time prevaranti povećavaju vrednost u proseku za 3.000 EUR po automobilu i obmanjuju kupce polovnih automobila ili lizing firme, a procenjena ukupna šteta samo u Nemačkoj iznosi oko šest milijardi evra godišnje.

Kako da primetite da li je sa automobila skidana kilometraža?

1. Proverite račune za popravke, izveštaje o izvršenom tehničkom pregledu, račune za gorivo (kada koristite karticu za gorivo, kilometraža je tamo prikazana), datume servisa i kilometre u knjižici vozila ili nalepnice za zamenu ulja zbog verodostojnosti.

2. Stupite u kontakt sa prethodnim vlasnikom koji je upisan u potvrde o registraciji. Pitajte ga o dokumentima pomenutim u prvoj tački, kako bi vam pojasnio kilometražu sa kojom je vozilo prodato.

3. Ne oslanjajte se na podatke prodavca o broju kilometara. Oni su uglavnom neobavezujući. Insistirajte na tome da se „stvarna kilometraža“ navede u pisanom obliku u ugovoru o prodaji.

4. Neka se provera polovnog vozila izvrši kod mehaničara.

5. Sa polovnim automobilom obratite pažnju ne samo na kilometražu, već i na stanje održavanja te navike u vožnji prethodnih vlasnika, ako do njih možete doći.

6. Neka se u radionici očita memorija grešaka i intervala održavanja.

7. U slučaju sumnje, odredite datum proizvodnje kilometar sata i upravljačkih jedinica u radionici: može biti da su oštećene tokom manipulacije, a zatim zamenjeni.