Rus ponudio milion $ zaposlenom da ubaci virus u Teslin sistem – UKLJUČIO SE I FBI

Share on facebook
Share on twitter
Foto: Tesla

Teslina Gigafabrika u Nevadi bila je meta dogovorene zavere da se malverom (štetni softver) napadne računarska mreža, potvrdio je direktor kompanije Ilon Mask.

Nacrt tog plana objavljen je u utorak u krivičnoj prijavi koja je optužila Rusa (turistu) da je ponudio milion dolara radniku kompanije u Nevadi, poznatog kao “Company A”, u zamenu za “inficiranje” mreže.

Zaposleni je odmah prijavio slučaj Tesli, a potom je sarađivao i sa FBI, skrivenog lica, kako bi izneo detalje o ponudi.

“Cilj zavere je bio da se regrutuje zaposleni kompanije koji bi tajno ubacio virus u računarsku mrežu, s idejom da on pokupi poverljive podatke, koje bi bili javno otkriveni ako kompanija ne plati izvesnu sumu novca”, navodi se u prijavi. Dakle, reč je o klasičnoj uceni.

Mask je to označio kao ozbiljan napad i oglasio se na Tviteru.

Dokument o naplati, koji je podnesen saveznom sudu u Nevadi, detaljno je objašnjavao opsežan i odlučan pokušaj inficiranja mreže.

Optuženi Egor Igorevich Kriuchkov (27) navodno je putovao iz Rusije u Nevadu i zatim se u više navrata sastao sa neimenovanim zaposlenim. Radniku je najpre ponudio 500.000 dolara, ali kada nije sklopio dogovor, podigao je cifru duplo, kažu tužioci.

Sve je navodno počelo 7. avgusta, na prvom sastanku, kada je Rus zaposlenom pominjao izvesnu “grupu” koja stoji iza svega. Radnik ga je “navukao” pričom da ako pristane – hoće više novca, na šta je Kriuchkov odgovorio da prvo mora da konsultuje Grupu.

Takođe, poznato je da kada su dogovarali naredni sastanak, Rus je rekao da mora da se “vrati u Reno 17. avgusta ili oko tog datuma”.

NAJČITANIJE