Lebron i Pol pozvali Obamu u pomoć

Share on facebook
Share on twitter
Foto: WhiteHouse

Nekadašnji predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama imao je važnu ulogu u tome da košarkaši ipak odluče da nastave sezonu u NBA ligi.

Nastavak sezone ozbiljno je doveden u pitanje u sredu, kada su košarkaši Milvoki Baksa odlučili da bojkotuju petu utakmicu prve runde plej-ofa sa Orlando Medžikom. Baksi su se na taj korak odlučili u znak protesta zbog rasne nejednakosti upucavanja Džejkoba Blejka, tamnoputog muškarca, kojeg su sedam puta u leđa ranili pripadnici policije u Kenoši, u Viskonsinu.

Istog dana usledio je sastanak igrača u najjačoj ligi na svetu, koji su tražili da ostatak sezone bude otkazan. Košarkaš Los Anđeles Lejkersa Lebron Džejms je izjurio sa tog sastanka, navodno pošto je smatrao da su Baksi odluku o bojkotu doneli zbog nedostatka plana. U NBA ligi su odlučili da otkažu sve utakmice koje su bile zakazane za to i naredno veče, a u četvrtak je najavljeno da će sezona biti nastavljena u subotu.

Na kraju se ispostavilo da je Obama bio mirotvorac u celoj situaciji, pošto su ga kontaktirali Lebron i Kris Pol, koji je takođe i predsednik Asocijacije NBA igrača. Kako prenosi ESPN, 44. predsednik u istoriji SAD je košarkaše posavetovao da se vrate na teren pošto iskoriste priliku da sa čelnicima NBA lige porade na određenim akcijama koje mogu da dovedu do pozitivne promene u društvu.

„Kao veliki ljubitelj košarke, predsednik Obama redovno razgovara sa igračima i zvaničnicima lige. Kada je kontaktiran rado je dao savet maloj grupi košarkaša koji su tražili način da iskoriste svoje platforme na dobar način posle njihovog hrabrog i inspirativnog bojkota posle upucavanja Džejkoba Blejka. Razgovarali su o pokretanju Komiteta za društvenu pravdu da bi se postarali da potezi igrača i lige dovedu do značajnog angažmana oko reforme policije i krivičnog pravosuđa“, stoji u saopštenju Obamine kancelarije.

Sezona u najjačoj ligi na svetu nastavlja se u subotu upravo petim duelom u seriji između Baksa i Medžika, u kojoj franšiza iz Viskonsina vodi 3-1.

NAJČITANIJE