Internacionalni turnir uličnog basketa, Red Bull Half Court, stigao je prvi put u Novi Sad i dobio prvog šampiona – istoimenu ekipu.

Novi Sad je u velikom finalu savladao Zemun rezultatom 19:14.

Jedinstveni svetski 3×3 turnir Red Bull Half Court, koji je domaćoj publici poznat pod prethodnim imenom Red Bull Reign, vratio se nakon 3 godine pauze u Srbiju, a prvi put je održan u Novom Sadu, 19. juna. Opravdao je očekivanja, doneo je nastup renomiranih i respektabilnih basketaša sa internacionalnim iskustvom, a Novosađani su opravdali ulogu favorita i odbranili „domaći“ teren na novom i sveže dizajniranom betonu terena ‘Kocka’ na Limanu.

FOTO: Red Bull Half Court

Ovaj dinamični 3×3 turnir koji propagira kulturu uličnog basketa, kulminiraće svetskom finalnom završnicom u Moskvi u septembru, gde će se više od 20 zemalja takmičiti za prvo mesto. Srbiju će predstavljati tim Novi Sad, koji je trijumfovao u sastavu Marko Milaković, Teodor Atanasov, Dejan Janjić i Uroš Čiča. Novosađani su izašli iz grupe u kojoj su rivali bili Zaratustra i Easy Ball, Zemun je bio dominantan u grupi sa timovima Dedini Puleni, TNT i Prepunoglavci, a zatim su u četvrtfinalu pobedili Mystic 3×3 (21:6), u polufinalu su pali Dedini Puleni sa 21:16.

Novosađanima su na putu do titule u nokaut fazi stajali tim ‘Maya Berović’ (21:15) i Zaratustra (21:3), u i finalnom trileru, došli su do vize za Rusiju, a sve basketaše na delu je video i Dušan Domović Bulut, najbolji basketaš sveta i ambasador Red Bull Half Court turnira.

Kako bi povratak ovog turnira u Srbiju bio još veći, prethodnog meseca je održan i konkurs ‘Kreiraj Svoj Teren’ u kome su svi zainteresovani imali priliku da pošalju svoj predlog za osveženje terena Kocka. Teren Kocka u novim bojama je premijerno i ugostio Red Bull Half Court turnir, ali će nakon njega nastaviti da bude mesto susreta svih onih koji vole da igraju ili gledaju dobar ulični basket. Pobednički izgled terena je kreirao mladi dizajner iz Novog Sada Uroš Babić, po čijim će ‘šarama’ neki novi klinci ‘crtati’ svoje akcije u igri 3×3.