Ludnica u Barseloni ne prestaje! Histerija izazvana najavam odlaska Lionela Mesija uzdrmala je ceo fudbalski svet, ali epicentar je na Nou Kampu. Pogotovo se ozbiljno zatreslo ovog jutra, pošto je Mesi ispunio pretnju najavljenu sinoć – nije se pojavio na PCR testiranju, što znači da neće moći da trenira sa ekipom. Ako je neko i sumnjao u njegovu odlučnost da napusti Barselonu posle 15 godina sada mu je verovatno jasno da se omaleni Argentinac ne šali; da ovo nisu nikakve ucene niti pokušaji da se izbori novi, poboljšani ugovor, već da je namera jasna i precizna – odlazak po svaku cenu! Nema kompromisa! To je poruka koju Mesi šalje nedolaskom na početak priprema.

Istina, Ronald Kuman tek sutra izvodi igrače na teren, ali samo one koji danas uspešno prođu testiranje na koronavirus. Mesi se nije pojavio, to znači da ga neće biti ni sutra na prvom treningu u novoj sezoni…

A dok se iščekivao ovaj momenat koji čitavu situaciju usmerava samo ka jednom – sudskom razrešenju slučaja, pošto poziv na miran razlaz za sada nije naišao na razumevanje u klubu – po španskim medijima vodi se žestoka rasprava o toj famoznoj klauzuli od 700.000.000 evra, koje ljudi iz Barselone drže „kao pijani plota“. E sad, da li su u pravu ili se radi o blefu što bi trebalo da uspori Mesijev odlazak veliko je pitanje.

Prema najnovijim informacijama do koje su došli novinari Kadene Ser Barselona NEMA PRAVO da zahteva toliko obeštećenje. O čemu se radi? Kada je poslednji put Lionel Mesi produžio ugovor (2017. godine) pomenuta klauzula jeste ubačena, ali je njeno trajanje ograničeno na „fiksni deo“ ugovora. A fiksni deo je istekao 10. juna ove godine. Preostala godina dogovorena je kao opciona. U opcionoj godini (Barsa ju je aktivirala kada je uvidela da pregovori oko novog ugovora ne idu u dobrom smeru), navodi Kadena, gube se sve klauzule.

Dobra stvar za Barsu u celoj priči, ako je verovati istom izvoru, jeste to što u ovom slučaju nestaje i Mesijeva opcija da može bez obeštećenja da izađe iz ugovora kad poželi. Razlog je takođe činjenica da se ušlo u opcionu godinu, odnosno to što Argentinac više nije u „fiksnom delu“ ugovora u kom su važile obe klauzule.

Ovo bi u prevodu trebalo da znači da Barselona ima pravo da formira cenu po svojoj volji i želji, međutim to u praksi nije baš tako. FIFA ima posebna pravila za igrače iznad 27 godina koji su ušli u poslednje tri godine ugovora (setimo se slučaja Nejmar, kada se dovodio u vezu upravo sa Barselonom), a tu je i slučaj Kristijana Ronalda koji je bez obzira na klauzulu od 1.000.000.000 evra bez mnogo problema napustio Real Madrid i otišao u Juventus.

I zaključak većine stručnjaka na ovom polju: Ako Mesi dovoljno bude želeo – otići će! I Barsa se tu neće mnogo pitati.