Iskusni srpski trener Milorad Kosanović govorio je za „Sputnjik“ o reprezentaciji i istakao da mu se čini da su mediji „preduvali“ čitavu priču.

Fudbalska reprezentacija Srbije odlično je počela kvalifikacije za Mundijal u Kataru i ima 7 bodova od mogućih 9 sa dve pobede protiv Azerdbejdžana i Irske i nerešenim rezultatom protiv favorita grupe – Portugala.

Novi selektor Dragan Stojković doneo je optimizam, čak pomalo i euforiju zbog dobrih izdanja „orlova“, a da li se preteruje u pohvalama, to komentariše naš stručnjak Milorad Kosanović.

Na pitanje da li uživa u onome što se reprezentaciji trenutno dešava on je odgovorio:

„Pa ne mogu da uživam u nečemu što nije realno, to je fikcija, ali razumem. Pre svega se odnosi na rezultat. Mislim da se uz pomoć vas medija, napravila atmosfera da je ovo nešto, više nego izvanredno. I jeste, normalno je da ne izgubiš od Portugala, pobediš i Irsku i Azerbejdžan, samo što to nije dovoljno…“, rekao je iskreno Kosanović i rekao da ćemo bez obzira na sve biti drugi i igrati u baražu za odlazak na Svetsko prvenstvo.

„Samo prvi ide direktno, onda idu dva baraža, a tamo možemo da sretnemo Rusiju, Hrvatsku, Španiju, Nemačku… Mnogo zemalja koje su jako dobre. Biće jako teško da se izbori plasman na Svetsko prvenstvo“.

FOTO: Twitter screenshot

Dugo poznaje Dragana Stojkovića i poručuje da je lepo što mu se u medijima daje podrška, međutim i dalje ima rezerve zbog rezultata.

„Ne gledamo realno više na stvari, na našu ligu, na naše takmičenje, te želje da budemo u vrhu evropskog fudbala. Mi smo i dalje u tom vremenu kada smo bili u najboljih četiri pet u Evropi. Ali, mi koji se ozbiljno bavimo fudbalom nemamo pravo da stvaramo atmosferu koja ne počiva na realnim činjenicama…“, objasnio je Kosanović.

Igru „orlova“ je opisao kao okrenutu ka kontrama, istakao je da smo bodove osvojili zahvaljujući Tadiću i Mitroviću, dok je igra bila problematična.

„Mi nismo dobili na igru, i jasno je da ne možemo ići na Svetsko prvenstvo bez igre. I na Mundijalu, i u igrama protiv ozbiljnih reprezentacija kakva je Portugal, ne možemo bez igre. Nesreća jeste, što u poslednjih osam, devet, deset godina, nismo imali nijednog selektora koji se bavio igrom, nego su svi pravili tim. Pa menjali tim, pa počinjali ispočetka“, rekao je Kosanović.

A Piksi?

„Piksi nije imao vremena da pravi igru, ali neće ga ni imati. Mora se svaki trenutak, koristiti. Pametno je što imamo te prijateljske utakmice. Morate svaki dan raditi na igri, svaki trening koji imate. To ne može da liči na fudbalski trening, on mora biti trening igre koju hoću i koju mogu da igram sa ovim igračima. Ne mogu da pravim igru iz glave, pravim igru prema balansu. Šta može Sergej, Tadić, Mitrović. Ako igram s njima ja ne mogu da igram na kontru, jer oni nemaju kontru. A da bi oni mogli da se iskažu bez Radonjića i Kostića, moramo loptu da donesemo na polovinu protivnika“.

Kosanović je rekao i da Piksi „nije sporan“, a da se atmosfera u reprezentaciji pravi samo rezultatom, dok je i dalje pesimista povodom odlaska na Mundijal.

„Dragan, ako ne napravi igru ne možemo proći. Ja i sada tvrdim da će biti jako jako teško proći baraž. Igramo poslednju utakmicu u Lisabonu protiv Portugala. Možemo mi, nije ništa nemoguće, moramo do tada da ‘narastemo’, ne možemo da čekamo blesak, Mitrovića, Tadića ili ne znam koga, moramo da imamo tim koji stoji na terenu. Da znamo kako igramo u fazi odbrane, a kako u napadu. Ko šta radi kad uzmemo loptu, a ne da čekamo neki potez. Lepo je to, imamo par igrača, ali nama treba 20 igrača koji igraju fudbal, moramo ih uvesti u igru“, zaključio je Kosanović