6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na korona virus – STIGLI PRVI REZULTATI VELIKE STUDIJE

Share on facebook
Share on twitter
8284-64-odsto-gradana-srbije-steklo-imunitet-na-korona-virus-stigli-prvi-rezultati-velike-studije

Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima.

Nacionalna seroepidemiološka studija objavila je prvi rezultat o razvoji specifičnih antitela na korona virus, prema kom je 6,4 odsto građana Srbije steklo imunitet na korona virus.

Epidemiolog Tatjana Pekmezović kazala je da je studijom u početnoj fazi obuhvaćeno oko 1.000 ispitanika i da je njihova uzrasna struktura “analogna uzrasnoj strukturi populacije Srbije”, ocenjujući da je time studija “reprezentativna”.

Pekmezović je ocenila da je prva faza studije završena uspešno i navela da je rađen uzorak opšte populacije i ELISA test koji, prema njenim rečima, ne spada u brze serološke testove već pokazuje prisustvo i količinu antitela.

– Metodološki, to je najispravnije. U Belgiji je taj procenat šest odsto, u Danskoj 2,4 odsto, dok je u Španiji korišćena slična metodologija kao u Srbiji i oni imaju prevalenciju seropozitivnosti pet odsto – rekla je ona.

Prema njenim rečima, muškarci imaju antitela u 8,1 odsto slučajeva a žene u pet odsto.

Pekmezović je dodala da su antitela najčešće prisutna kod populacije mlađe od 20 godina a ređe kod ispitanika koji imaju preko 80 godina.

– Kada pogledamo populaciju od 20 do 60 godina, tu se procenat onih koji imaju imunitet zasnovan na antitelima, kreće između pet i devet odsto – navela je epidemiolog.

Govoreći o regionima, ona je kazala da je najveći procenat građana sa razvijenim imunitetom u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji gde on iznosi 7,2 odsto dok je u Beogradu sedam odsto, a u Južnoj i Istočnoj Srbiji 5,6 odsto.

Dodala je da je procenat najniži u Vojvodini, gde iznosi 3,1 odsto.

– Rezultati treba da posluže Vladi Srbije u donošenju odluka u vezi sa završetkom ovog talasa epidemije i sa eventualnim budućim talasima – zaključila je Pekmezović.

NAJČITANIJE