Američki državni sekretar Entoni Blinken putuje u Brisel na razgovore sa evropskim i NATO saveznicima o Avganistanu, Ukrajini i drugim pitanjima, saopštio je danas Stejt department.

Blinken će posetu iskoristiti „da potvrdi američku posvećenost transatlantskom savezu kao partnerstvu za postizanje zajedničkih ciljeva“ rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

U saopštenju je navedeno da će Blinken već sutra u belgijskoj prestonici imati bilateralne sastanke sa evropskim kolegama, a u sredu će mu se pridružiti i američki ministar odbrane Lojd Ostin.

Poseta Briselu američkog državnog sekretara dolazi pre 1. maja kada ističe rok, koji je postavila Trampova administracija, za povlačenje koalicionih trupa predvođenih SAD iz Avganistana.

Prema najavama predsednika Džozefa Bajdena i drugih američkih zvaničnika, taj rok se neće poštovati, budući da mirovni pregovori između avganistanske vlade i talibana zasad nisu ostvarili gotovo nikakav napredak.

Razgovori u Briselu se takođe održavaju usred nagomilavanja ruskih trupa duž rusko-ukrajinske granice, što je zabrinulo zapadne zvaničnike dok se napetosti između ukrajinskih snaga i proruskih separatista povećavaju na istoku Ukrajine.