Austrija će u narednih 100 dana vakcinisati protiv korona virusa ruskim cepivom Sputnjik V sve građane koji to žele kako bi ubrzala proces imunizacije stanovništva, rekao je danas kancelar Sebastijan Kurc.

„Zbog činjenice da mnoge farmaceutske kompanije Evropskoj uniji dostavljaju samo 50 odsto dogovorenih vakcina, narednih 100 dana ćemo imati priliku da ponudimo bar prvu dozu vakcine svima koji žele da se vakcinišu. Ako budemo koristili Sputnjik, moći ćemo da ubrzamo proces“, rekao je Kurc, u obraćanju povodom uskršnjih praznika.

Austrija u aprilu planira da vakciniše ljude od 65 godina i starije, u maju one preko 50 godina, a u junu ostale starosne grupe kako bi život mogao da se vrati u normalu na leto, prenosi ruska novinska agencija TASS.

„Nadamo se da ćemo vakcinacijom starijeg stanovništva uspeti da do maja smanjimo pritisak na bolnice i da ćemo moći da ukidamo restrikcije, čemu se svi nadamo“, rekao je on.

Kancelar je ranije rekao da su Moskva i Beč u završnoj fazi pregovora o kupovini ruske vakcine, te da će Austrija moći da je naruči već naredne nedelje.