Ne znamo tačno koliko bukta postoji, ali njeno poreklo datira od prvih poslastica punjenih džemom.

Njegovo ime izvorno potiče iz nemačkog vuchtel, ali nema naznaka da je nemačko jezičko područje poreklo same poslastice.

Prema babljem razumevanju, klasična bukta je dete karpatskog basena od davnina, jer je punjenje punjeno u uzdignutom testu omogućavalo praktičan transport hrane.

Bezbrojna književna dela pominju poslasticu kao neopozivi zahtev u džepovima pastira i stočara.

Kao i mnoge druge namirnice, i bukta živi dva odvojena života sa obe strane Mađarske.

Iako je njegova verzija punjena džemom popularnija zapadno od Dunava (Dunantul), punjenje skutom od kopra je rasprostranjenija opcija u regionu Velike ravnice (Alfold).

Danas se sezona bukta smatra prošlošću, ali u to doba je desert imao svoje doba godine, između ranog proleća i pozajmljenog.

U to vreme, na kraju krajeva, postalo je dostupno sveže voće, a džem iz bivše godine trebalo je dovršiti.

Ime deserta postalo je isprepleteno sa Hitlerom Bejkonom, koji su hemičari Trećeg rajha razvili kao deo ekonomskog rešenja za očekivanu glad u tom periodu.

Ovaj pekmez pečenja tvrđe teksture koji je mogao da se iseče pomogao je manje iskusnim pekarima da obezbede da se punjenje njihovih bukta ne izlije.

Bukta

Sastojci:

600 g finog brašna (T55)
80 g rastopljenog margarina
80 g šećera u prahu
30 g svežeg kvasca
3,5 dl mlakog mleka
1 jaje
Prstohvat soli

Za punjenje:

Džem otporan na pečenje + 1 jaje kao namaz

Kvasac aktivirajte u mlakom, slatkom mleku, a zatim ga izmešajte i umesite sa ostatkom sastojaka za testo. Savršeno testo se može odvojiti od površine posude za gnetenje, ali je i dalje mekano i pomalo lepljivo. (Ako vam se čini malo suvim, dodajte malo mleka. Ako je premekano, dodajte malo brašna.)

Nakon što se to uradi, podignite je, pokrivenu kuhinjskom krpom, na toplo mesto, dok približno ne udvostruči veličinu. Ovo bi trebalo da traje oko 30 minuta.

Na dasci prekrivenoj brašnom razvucite i poravnajte testo u pravougaonik, a zatim ga isecite na manje pravougaonike, svaki veličine željenih komada bukte. Poravnajte ove manje komade testa i rasporedite nadjev od džema. Smotajte svaki komad na način da sprečite da se punjenje izlije i sa bočnih strana i sa dna.

U maslacem natrgani lim za pečenje čvrsto spakujte komade bukte jedan pored drugog i ostavite ih da ostanu takvi kakvi su 20 minuta, tako da se mogu još više podići. Iznad njih ravnomerno premažite jaje, zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa i pecite 25 minuta. Poslužite sa šećerom u prahu i uživajte!