Nove, loše priče vezuju su se za fudbal u Srbiji…

Evropska fudbalska federacija (UEFA) dostavila Fudbalskom savezu Srbije podatke, potkrepljene ozbiljnim sumnjama, o nameštanju dve utakmice u domaćim takmičenjima, saznaje ‘Sport klub‘.

Ovaj izvor navodi da se do takvih informacija došlo detaljnim praćenjem uplata na kladionicama u Evropi i Aziji, te da su ljudi iz UEFA primetili ozbiljne nelogičnosti i prosledili obimnu dokumentaciju u kancelariju Fudbalskog saveza Srbije na beogradske Terazije.

Da je dopis iz UEFA stigao u Beograd, potvrdili su iz FSS.

– Tačno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima koji ukazuju na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utamicama. Proces pred nadležnim organima FSS je u toku, trenutno ne možemo da otkrvamo više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaveštena, potvrđeno je iz FSS portalu ‘Telegraf‘.

FOTO: Youtube screenshot

Kako se sumnja, fudbaleri oba sporna susreta su obezbedili prednost protivničkim kolegama i zainteresovanim kladioničarima znatne prihode. Reč je o utakmicama odigranim u martu ove godine. Prva početkom, druga krajem meseca. Prema dostavljenim izveštajima i na osnovu igara i koeficijenata, kako SK ekskluzivno saznaje, slučajevi su različito tretirani. Jedan od njih, kako saznajemo, definisan je kao alarmantan, zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku. Takođe, pod posebnom sumnjom je i nekoliko fudbalera, jer navodno pojedini od njih imaju bogat dosije takvih utakmica.

Sada su predmeti u rukama Svetislava Đurovića, početkom godine imenovanog oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije. Nekadašnji policajac i načelnik SBPOK-a, u saradnji sa članovima Disciplinske komisije FSS, zatražiće izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom. Potom sledi odluka o visini kazne.

Prema Disciplinskom pravilniku, korišćenom i proteklih godina, ukoliko se dokažu sumnje u povezanost klubova i fudbalera sa kladionicama, moguće su enormno visoke novčane kazne i oduzimanje bodova. Posebno interesantno u ovom slučaju – za ponovljene prestupe predviđena je ultimativna sancija od minus šest, do 15 bodova.