UŽIVO:

17:50 – Potpisan sporazum!

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ I KOSOVSKI PREMIJER AVDULAH HOTI POTPISALI SU DANAS U BELOJ KUĆI SA AMERIČKIM PREDSEDNIKOM DONALDOM TRAMPOM SPORAZUM O NORMALIZACIJI EKONOMSKIH ODNOSA.

17.38 – Stigla delegacija Prištine

Delegacija Prištine predvođena premijerom tzv. Kosova Avdulahom Hotijem stigla je, posle izvesnog kašnjenja, u Belu kuću.

„Očekujemo samo dobre ponude od Bele kuće“, rekao je Hoti.

17.33 – Sporazum će biti potpisan u Ovalnoj sobi!

Neće biti direktnog prenosa potpisivanja sporazuma kako je najavljeno. Ceremonija potpisivanja neće biti obavljena u Ruzveltovoj sobi kako je prvobitno planirano, već u Ovalnoj sobi.

17.20 – Potpisivanje sporazuma odloženo za kasnije! Razdor među Albancima

Analitičar Imer Muškolaj, koji u Vašingtonu prati razvoj događaja, na Fejsbuku je napisao: „Odlazak kosovske delegacije u Belu kuću se odlaže. Deo ABK protivi se sporazumu i odbija da ide“.

17.11 – Poslednja provera sadržaja sporazuma: Aleksandar Vučić, Marko Đurić i Siniša Mali.

17.03 – Očekuje se potpisivanje sporazuma

FOTO: PRINTSCREEN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Belu kuću, gde ga je u 17 sati po srednjeevropskom vremenu primio predsednik SAD Donald Tramp. 

Prema agendi predsednika SAD, Donald Tramp je u 17 sati trebalo da primi Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, iza zatvorenih vrata u Ovalnoj kancelariji, a zatim da prisustvuje ceremoniji potpisivanja u Ruzveltovoj sobi, dok bi zatim trilateralni sastanak ponovo bio održan u Ovalnoj kancelariji, uz prisustvo ograničenog broja novinara.

Protokol je promenjen, pa je ceremonija potpisivanja „preseljena“ u Ovalnu sobu.

Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu.

U saopštenju Bele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se sta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu ili šta će taj sporazum sadržati.