„Ne pada mi napamet da letujem u Albaniji? Čak i da mi plate, ne bih otišao tamo!“

Koliko puta ste u poslednje vreme pročitali ili čuli nešto slično? Ne sumnjamo, puno. Mnogo ređe se dalo čuti ili pročitati da neko želi da letuje u ovoj zemlji.

Nije naše da sudimo da li su u pravu ovi što nikada ne bi tamo letovali ili ovi što bi i jesu, tek činjenica je da je u jeku pandemije korona virusa, kada su mnoge zemlje zatvorile svoje granice srpskim turistima, Albanija jedna od retkih koja to nije učinila.

Iako je porodica Jevremović iz Kruševca imala uplaćeno letovanje na grčkom ostrvu Zakintos, želeći da upozna i taj deo drage im Grčke, to nažalost ove godine nije bilo moguće. Granice Republike Grčke su još uvek zatvorene za naše truiste.

Tako je njihov dugo očekivani odmor bio doveden u pitanje.

– Svaki dan smo slušali šta kaže Krizni štab i bili smo jako uznemireni celokupnom situacijom. Ali kako volim da planiram, uprkos svemu tome nisam odustajala od ideje da ipak i ove godine negde odemo na more – izjavila je za Telegraf Sonja Jevremović.

Njen suprug je za to vreme istraživao po internetu i tako je odluka pala…

Nakon što joj je suprug saopštio da će ove godine promeniti destinaciju, Sonja se setila da joj je jedna poznanica pričala ranije o letovanju u Valoni. Brzo je pozvala da se dodatno informiše, a sa njima na put su krenuli i prijatelji. Dogovor je pao za čas posla.

Iz Kruševca su krenuli put Kosova i na prelazu Merdare, samo uz ličnu kartu i Izvod iz matične knjige rođenih za decu, prešli granicu. U putu je sve proteklo u redu. Nisu se puno zadržavali, osim što su stali na jednu pumpu i bili zatečeni cenom dizela, koja je iznosila 1 evro.

Na graničnom prelazu Morina gužve nije bilo. Svi zaposleni na prelazu imaju maske. Ukupno su čekali 15-ak minuta.

Prvo stajanje je porodica Jevremović imala na oko 20 kilometara od granice, u restoranu na Crnom Drimu. Kao posebnu zanimljivost, Sonja izdvaja činjenicu da su se tu počastili domaćom kafom, koja je koštala oko 80 dinara. U slučaju da nemate leke, što je nacionalna valuta u ovoj zemlji, plaćanje ovde možete izvršiti i u dinarima.

Kroz teritoriju Albanije se plaća samo jedna putarina do letovališta Ksamil i ona iznosi svega 5 evra.

Šarmantno letovalište Ksamil Sonju umnogome podseća na grčki Neos Marmaras, najpre zbog reljefa. Razlog zbog koga su baš njega izabrali jeste plavetnilo Jonskog mora, koje nalikuje grčkoj Lefkadi.

– Ono što ovo mesto krasi jesu brojne prelepe plaže. Glavne gradske plaže, nazvane Bora Bora i Panorama su lepo uređene, a svaki dan možete da menjate plažu, jer ih ima dosta. U blizini se nalaze ostrvca, koja možete da obiđete brodićem, ističe Sonja.

Iako poredi ovo letovalište sa grčkim, napominje da je istina da i ovde morate da poranite kako biste pronašli bolje mesto na plaži. A za razliku od većine grčkih plaža, ovde se ležaljke iznajmljuju i u proseku koštaju između 500 i 1.000 albanskih leka (10 leka je 9,47 dinara).

Celokupan utisak jeste da su Albanci kao domaćini ljubazni i krajnje predusretljivi, nikakav problem ova porodica i njihovi prijatelji nisu imali tokom letovanja na nacionalnoj osnovi. Sporazumevali su se na engleskom jeziku, otvoreno odgovarali na pitanja odakle su i trudili se da vide samo pozitivne strane letovanja u toj zemlji.

Kao poseban događaj, koji će joj ostati u sećanju, Sonja izdvaja trenutak kada iz nekog razloga kartica nije mogla da prođe, nakon njihovog obroka u jednoj piceriji.

– Dolazi gazda i kaže: nema problema, donećete drugi put! Naravno, imali smo novca u kešu i platili smo, ali nas je ipak tim gestom osvojio! – ističe Sonja.

Okolina Ksamila je posebno atraktivna za obilazak. A na oko 10 kilometara udaljenosti od njega se nalazi letovalište Saranda, koje Sonja poredi sa Budvom, zbog živosti i noćnog života, najpre.

Za kraj, Sonja šaljivo dodaje:

– More je mokro i slano. Kamenčići žuljaju, pa sam nosila papuče za vodu. Sunce greje, imaju struju i vodu i nisu nas pojeli.

Ne sumnjamo da će sada mnogi izneti i svoje mišljenje… Neko će se sa Sonjinim viđenjem ove destinacije saglasiti, neko ne, ali je svakako lepo čuti različito viđenje svakog letovališta.